Pressupostos Participatius de Porto Alegre

thm07cc023Segons una notícia apareguda a la Vanguardia aquest 2016, Espanya és el país de la OCDE en el qual ha crescut més la desigualtat des de l’inici de la crisi. Per poder superar la precària situació en la qual quasi un terç de la nostra població es troba sota en el llindar de la pobresa, és fonamental dur a terme polítiques socials alternatives a les quals ens han portat fins aquesta dramàtica situació, i poder revertir la desigualtat existent i transformar l’exclusió en inclusió.

La societat en la qual ens trobem, està demanant a crits un gir dialògic que lideri els processos tan importants com són les decisions polítiques, legals, familiars o educatives. Actualment, quasi totes les relacions de poder giren al voltant d’una estructura vertical molt jerarquitzada on no hi ha un diàleg igualitari entre aquells agents socials que interactuen entre si. Aquesta falta de comunicació democràtica i igualitària, provoca moltes desavinences entre la ciutadania i genera confrontació per part de la minoria no escoltada, que pot derivar fàcilment en conflictes i exclusió social.

Per poder revertir aquesta situació, cada cop és més necessari un gir dialògic que fonamenti dins les polítiques socials, una nova manera de presentar-se i relacionar-se i amb la ciutadania, una metodologia més horitzontal on es doni veu a totes les persones i l’opinió d’aquestes sigui valorada i escoltada, ja que la ciutadania que és la gran protagonista de la realitat i té molt a dir.

Un clar exemple de participació ciutadana en administracions públiques, són els Pressupostos Participatius (PP) de la ciutat de Porto Alegre, Brasil. Segons un dels propulsors, Ubiratan de Souza, aquesta gestió urbana és un procés de democràcia directa on el poble pot discutir i decidir sobre els pressupostos i polítiques públiques, de tal manera que la ciutadania també decideix les prioritats de les despeses i controla la gestió del govern. A través d’aquesta proposta participativa la ciutadania es converteix en un agent social protagonista en la gestió urbana de la seva ciutat. Gràcies al gir dialògic que ha dut a terme Porto Alegre, els recursos públics de la ciutat responen totalment a les necessitats i demandes dels ciutadans, ja que se’ls ha donat l’oportunitat d’expressar la seva opinió.

ff

Per concloure el paradigma personal que he creat del concepte de PARTICIPACIÓ, trobo que és necessari que no siguin només uns pocs polítics qui s’encarreguin de gestionar els recursos públics de tota la ciutadania, ja que no tenen una perspectiva tan heterogènia com la que podria tenir gran part dels ciutadans. Valoro molt positivament que les demandes de l’agent social menys poderós (ciutadania) tinguin poder sobre les decisions polítiques que els afecten directament. És molt important permetre que les minories expressin les seves demandes, punts de vista i opinions, ja que aquest pensament divergent és la clau per entendre les realitats socials que ens envolten, i com a conseqüència d’això, trobar eines per disminuir les desigualtats socials.

ii

A continuació adjunto el document sencer que vaig rebre a l’assignatura de Polítiques socials sobre els Pressupostos Participatius de Porto Alegre, amb l’objectiu de compartir-ho amb els possibles lectors d’aquest blog, i tinguin l’oportunitat de conèixer millor un dels processos participatius pioners a escala estatal al voltant de la gestió publica.

Pressupostos Participatius de Porto Alegre

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s